Milloin lapsilla alkaa tulla hampaita? – Opas taaperoikäisten vanhemmille

Vanhemmuus on seikkailu, joka sisältää monia pieniä ja suuria haasteita. Yksi haaste voi olla lapsen eri kehitysvaiheiden ymmärtäminen ja käsittely. Yksi ensimmäisistä suuremmista kehitysaskeleista on, kun lapsi alkaa saada ensimmäiset hampaansa. Puhkeavat hampaat voivat olla haaste sekä lapselle että vanhemmille. Tässä artikkelissa annamme sinulle kattavan oppaan siitä, milloin lapsilla alkaa tulla hampaita, mitä voi odottaa ja kuinka parhaiten tukea lasta tässä vaiheessa.

Ensimmäiset merkit hampaiden kasvusta

On tavallista, että ensimmäiset merkit hampaiden kasvusta alkavat ilmetä, kun lapsi on 6-12 kuukauden ikäinen. Ensimmäinen huomattava asia on usein, että lapsi on ärtyisämpi kuin tavallisesti, univaikeudet ovat yleisiä, syljeneritys lisääntyy ja lapsi saattaa purra ja imeä erilaisia esineitä. Nämä merkit ovat kehon tapa valmistautua siihen, että hampaat voivat murtautua ikenistä.

Hampaiden kehityksen aikajana

Hampaat ilmestyvät usein tietyssä järjestyksessä, joka alkaa kahdesta alimmaisesta etuhampaasta, seuraa kahdesta ylemmästä etuhampaasta. Sen jälkeen seuraa lisää hampaita yläleuassa ja sitten alaleuassa. Tämä prosessi jatkuu, kunnes lapsella on kaikki 20 maitohammastaan, yleensä kolmen vuoden iässä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja aikajana voi vaihdella.

Kuinka auttaa

Kun lapsi alkaa saada hampaita, se voi olla kivuliasta ja epämiellyttävää. Epämukavuuden lievittämiseksi voi käyttää erilaisia menetelmiä, kuten hieromalla lapsen ikeniä puhtaalla sormella tai käyttämällä kylmää pururengasta. Apteekista on myös saatavilla erityisiä geelejä, jotka voivat lievittää kipua. Lapselle voi antaa myös jotain kovaa purtavaa, kuten jääkaappikylmää porkkanaa tai erityistä purulelua.

Pienten hammashoito

Jo ensimmäisten hampaiden ilmestyessä on aika aloittaa hammashoito. Käytä pientä, pehmeää hammasharjaa ja hyvin pientä määrää fluoritahnaa. On tärkeää aloittaa hyvät hammashoitotavat aikaisin välttääkseen reikiä ja muita hammasongelmia.

Kuume ja hampaiden kasvu

Monet vanhemmat miettivät, liittyvätkö kuume ja flunssaoireet hampaiden kasvuun. Vaikka on tavallista, että lapsi on hieman alttiimpi infektioille tänä aikana, on tärkeää olla olettamatta automaattisesti, että kaikki oireet liittyvät hampaiden kasvuun. Jos lapsella on korkea kuume tai muita epätavallisia oireita, on parasta ottaa yhteyttä lastenlääkäriin.

Loppusanat

Hampaiden puhkeaminen on luonnollinen osa lapsen kehitystä ja vaikka se voi olla haastavaa aikaa sekä lapselle että vanhemmille, on olemassa monia tapoja helpottaa prosessia. Ymmärtämällä hampaiden kasvun merkit ja kuinka auttaa lasta sekä ottamalla käyttöön hyvät hammashoitotavat, voit varmistaa, että tämä vaihe on mahdollisimman ongelmaton.

Vanhemmuus on täynnä näitä pieniä hetkiä ja virstanpylväitä, ja hampaiden kasvu on vain yksi monista. Hyvin valmistautuneena ja informoituna voit tehdä tästä ajasta positiivisen ja muistorikkaan kokemuksen koko perheelle.

Lähteet ja lisälukemista

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00128

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/yleistietoa-suunterveydesta/suun-ja-hampaiston-rakenne-kehittyminen-ja-toiminta/hampaiden